Een betonvloer is een sterke robuuste vloer voor huiskamers of winkels die een rustige, strakke en industriële look zoeken. Het is alweer een hele tijd geleden dat deze vloer alleen in fabrieken en bedrijven lag. Dankzij een jonge lichting trendsetters, die naar nieuwe interieur mogelijkheden zochten, is de betonvloer in algemene zin hip geworden.
Dat is overigens geen onlogische stap. Beton is tijdloos en past in veel moderne interieurs. Standaard is de vloer grijs, maar deze kan tegenwoordig in veel gewenste kleuren worden geleverd. Met kleurpigment kan een vloer een zandtint worden gegeven, maar ook bijvoorbeeld groen of blauw behoort tot de mogelijkheden.
Een betonvloer lijkt qua stoerheid op de grindvloer. Het uiterlijke verschil is dat de grindvloer meestal een veel grovere structuur heeft.
Een betonvloer is helemaal van beton. Een vloer moet minimaal 7 tot 10 cm dik zijn. Dat is flink, maar het is wel van belang om dit te weten. Mogelijke kopers moeten zich afvragen of de vloer niet te hoog wordt in verband met deuren of bijvoorbeeld een trap. Alternatief voor een betonvloer is dan een betonlook vloer. Die is dunner, maar het is geen beton, het lijkt erop.
Het is verstandig een betonvloer af te werken met een impregneermiddel of een coating om ervoor te zorgen dat deze optimaal vuil en vocht afstoot. Er zijn meerdere manieren en vormen van topcoating, ook biologische.
Omdat beton uit natuurlijke materialen bestaat, kan het als gevolg van temperatuurwisselingen scheurtjes vertonen. Dat hoort bij een betonvloer. Scheuren kunnen worden gevuld om te voorkomen dat ze vuil ophopen.
Beton is dus gevoelig voor temperaturen, maar er kan bij een betonvloer wel degelijk vloerverwarming worden aangebracht. Om te voorkomen dat beton gaat scheuren kunnen uitzetvoegen worden aangelegd, die ervoor zorgen dat het beton kan krimpen en uitzetten zonder dat dat consequenties heeft voor de vloer. Vaak wordt ook voor een dikkere laag beton gekozen. En een nieuwe vloer moet de kans hebben een paar weken te drogen.
Beton is niet goedkoop. De prijs hangt mede af van de ruimte waarin de vloer komt te liggen (een kamer met veel hoeken is duurder, een grotere oppervlakte is goedkoper), de opbouwdikte, egaliteit, kleur en samenstelling. Een betonvloer kost tussen de 50 en 150 euro per vierkante meter.
DE SOORTEN BETONVLOEREN
Een massieve betonvloer
Een massieve betonvloer is 100% beton en kan zowel binnen als buiten worden gelegd. Voor binnen geldt een minimale dikte van 7 tot 10 cm (afhankelijk van eventuele vloerverwarming) en voor buiten minimaal 15 cm. Ter bescherming kan op plaatsen waar water op de vloer terecht kan komen een coating worden aangebracht. Op drogere plekken voldoet een transparant impregneermiddel.
Een gepolierde betonvloer is een massief gegoten vloer. Als het beton droog is, wordt het oppervlak met een machine ‘gevlinderd’. Het krijgt dan een gladde en wolkachtige glans. Dit wordt een gevlinderde betonvloer genoemd, of soms ook glansbeton.
Een gietvloer met betonlook
Zo’n gietvloer is vaak een alternatief voor mensen die te weinig opbouwhoogte beschikbaar hebben voor een echte betonvloer. Of het is de keuze als er in een huis nog een stevige vloer ligt, maar waar overheen een nieuwe vloer moet komen.
Er zijn meerdere materialen waarmee een gietvloer kan worden gemaakt. Er zijn cementgebonden gietvloeren (ook bekend als woonbeton), vloeren met pleisterwerk op basis van cement en hars, en gietvloeren van kunsthars (PU-vloer).
Een gietvloer is dunner (tussen de 1 en 4 mm) en kan ook met een coating worden beschermd. Gietvloeren zijn vaak iets duurder dan massief beton. Dat is omdat er een druk- en vormvaste ondergrond nodig is. Egaliseren kan dus extra kosten met zich meebrengen.
Betontegels
Ook betontegels zijn vaak een alternatief voor een massieve betonvloer als een grote opbouwhoogte niet mogelijk is. De uitstraling van betontegels is hetzelfde, al hebben deze uiteraard wel een voeg. Het is dan mogelijk te kiezen voor grote betontegels (bijvoorbeeld 120 x 120cm). Betontegels worden op een ondervloer gelijmd en kunnen glanzend of mat worden gemaakt.
ONDERHOUD
Een betonvloer heeft eenvoudig maar regelmatig onderhoud nodig. Minimaal twee keer per week stofzuigen met een borstel en elke week een keertje dweilen. Eventuele vlekken snel verwijderen met een vochtige doek en een speciaal schoonmaakmiddel voor beton. Gebruik van een stoomreiniger wordt afgeraden omdat het de toplaag kan beschadigen. Schoonmaakmiddelen als chloor, anti-kalkmiddelen of azijn kunnen vlekken veroorzaken.
Meubels kunnen een vloer soms beschadigen. Stoelen of bijvoorbeeld wieltjes onder meubels, kunnen onnodig schade aanbrengen. Plaats bescherming onder de poten van stoelen, tafels en kasten. En een paar goede deurmatten houden onnodig vuil buiten.
LEVENSDUUR
Een massieve betonvloer gaat levenslang mee. Gietvloeren vaak tussen de 10 en 20 jaar, maar die hebben op een gegeven moment door slijtage wel een opknapbeurt nodig.
DE VOORDELEN EN DE NADELEN
Dit zijn enkele van de voordelen van een betonvloer:
-Beton is tijdloos. -Een betonvloer is geschikt voor mensen met een stof allergie. -En is onderhoudsvriendelijk. -Een betonvloer oogt rustig. -De vloer is naadloos. Er kan geen vuil in de voegen komen. -Een betonvloer is slijtvast. -En heeft daarom een zere lange levensduur. -Vloerverwarming is mogelijk bij een betonvloer.
En een paar nadelen:
-Beton is keihard, helemaal niet flexibel. -Het heeft een grote opbouwhoogte. -Een betonvloer kan scheuren als gevolg van temperatuurwisselingen. -Beton is gevoelig voor vlekken. -En is nooit helemaal vlak.