Een grindvloer vloer geeft vooral bij lichte kleuren een ruimtelijk effect, en heeft door de grove structuur een industriële en robuuste uitstraling, vergelijkbaar met die van een betonvloer.
Het hars (epoxyhars) dat voor de grindvloer gebruikt wordt kan met een speciale coating gekleurd worden. Zo krijgt de vloer een rustige pasteltint, juist een felle uitgesproken kleur, of kan deze bijvoorbeeld op terracotta lijken. In grindvloeren kunnen ook patronen worden gelegd, zoals lijnen of figuren.
Grindvloeren kunnen variëren in de dikte van de korrel en kleur. Meestal worden riviergrindkorrels of kwartskorrels gebruikt. Riviergrindkorrels zijn gave, niet gebroken korrels. Kwarts komt uit de bergen en is qua structuur harder en ronder.
Grindvloer wordt ook steentapijt (vaak met gekleurde korrels), korreltapijt, grindtapijt, siergrindvloer, korrelvloer of kiezelvloer genoemd. Dat komt door de brede toepassingen die met een grindvloer mogelijk zijn. Eigenlijk is natuursteentapijt de alternatieve naam die de lading het best dekt.
Een variatie op de grindvloer is het marmertapijt (marmerstone), dat met stukjes marmer wordt gemaakt en een dooraderde structuur heeft. Het kan niet worden gekleurd.
Een groot voordeel van de grindvloer is ook dat deze op betonvloeren, tegels, hout en andere gietvloeren kan worden gelegd. Het kunsthars geeft de vloer een zachter gevoel. Een grindvloer heeft geen ruw oppervlak. Ook neemt het snel de temperatuur van de (woon)ruimte aan.
Grindvloeren zijn meestal tussen de 6 en 8 mm dik. Een grindvloer kan met vloerverwarming worden gecombineerd.
De stappen die bij het leggen van de vloer worden gezet: er wordt een primer van epoxyhars op de ondergrond aangebracht. Deze beschermt tegen vocht en houdt later de grindkorrels goed vast op de ondergrond. Daarna (meestal een dag later) wordt het mengsel van grindkorrels en kunsthars uitgestreken. Indien nodig wordt er nog een seallaag aangebracht of een beschermende laklaag. Dat heeft met de soort vloer te maken.
DE SOORTEN GRINDVLOEREN
Open structuur
Dit is een grindvloer met open poriën tussen de grindkorrels. Deze vloer is dus niet helemaal egaal, maar wel mooi en geluiddempend. Vuil wordt in de poriën opgeslagen zodat het uit de lucht in de kamer verdwijnt. Deze vloer kan overigens wel goed en gemakkelijk worden gereinigd met een stofzuiger. Ter bescherming van deze vloer wordt een beschermende laklaag of afdeklaag aangeraden.
Gesloten structuur
Bij een gesloten structuur zijn de openingen weggewerkt. Dat gebeurt met een seallaag. De vloer is dan beter beschermd tegen vocht dan de vloer met de open structuur.
ONDERHOUD
Een grindvloer heeft eenvoudig onderhoud nodig. Af en toe stofzuigen met een borstel en soms een keertje dweilen (met een niet al te vochtige dweil). Eventuele vlekken snel verwijderen met een vochtige doek en een neutraal schoonmaakmiddel of een voor grind gespecialiseerd schoonmaakmiddel. Deze middelen mogen geen zure of bijtende bestanddelen bevatten. Er kunnen dan vlekken of lelijke plekken in de vloer achterblijven. Een vloer met seallaag is aanzienlijk beter schoon te houden dan een vloer met een open structuur.
LEVENSDUUR
Grindvloeren blijven tussen de 15 en 20 jaar goed, maar hebben op een gegeven moment door slijtage wel een opknapbeurt nodig.
DE VOORDELEN EN NADELEN
Voordelen van een grindvloer:
-Een grindvloer is relatief goedkoop. -Er zijn veel decoratieve mogelijkheden. -De vloer is naadloos, waardoor er geen vuil in naden gaat zitten. -Geen snijafval. De vloer wordt op maat gegoten. -Een grindvloer houdt stof vast. -Een grindvloer met een seallaag is gemakkelijk schoon te houden. -En is waterbestendig. -Grindvloeren kennen weinig slijtage. -Een lichte grindvloer laat een ruimte groter lijken. -En kan over een oude vloer worden gelegd.
En enkele nadelen zijn:
-Een grindvloer is net zo hard als parket of tegels. -Bij een open structuur kan water in de poriën blijven staan. -Dat is lastig op te ruimen. Alleen met een waterstofzuiger. -Een grindvloer met een open structuur geeft sneller vlekken.