Vloeren Magazine
Image default
Hout

Een schitterende houten vloer, welke soorten zijn er en hoe onderhoud je het?

Iedereen die een houten vloer zoekt, moet aardig wat keuzes maken. Over de soort hout en de uitstraling van de vloer, bijvoorbeeld. Wordt het een klassieke, maar tijdloze keuze voor eiken? Of krijgt het nu zo populaire bamboe de voorkeur? Wat er uiteindelijk ook in huis wordt gelegd, het fijne van hout is dat het veel sfeer heeft en tegelijkertijd net zo goed bij een antieke omgeving past als bij een moderne.

Een massief houten vloer wordt gelegd met planken die geheel uit een en dezelfde boomstam is gezaagd. Of uit meerdere bomen van die soort. Zwaarder hout en dikkere planken liggen stabieler en zijn gemakkelijker weer op te schuren. Ze zijn meestal ook duurder.

DE SOORTEN

Eiken

Eiken vloeren zijn populair. Ze zijn mooi, hebben een natuurlijke warme uitstraling, en ze zijn veelzijdig en sterk.

Net als bij veel andere houtsoorten kan eiken op meerdere manieren bewerkt en afgewerkt worden. De vloer kan worden bewerkt met was, olie, hardwax-olie (een combinatie tussen was en olie) of lak, kan een specifieke kleur worden gegeven, glanzend of juist mat worden gemaakt, en de noesten van het hout kunnen worden gestopt of open worden gelaten.

Teak

Teak is na eiken de meest voorkomende keuze voor een houten vloer. Dat is niet alleen omdat het een hele goede kwaliteit hout is die in meerdere tinten beschikbaar is. Het is ook vanwege de goede eigenschappen van dat hout: het is duurzaam, waterafstotend en heeft relatief weinig kans op bollen.

Grenen

Het fijne van grenen is dat het qua kosten in veel budgetten past. Het is goedkoper dan de meeste andere houtsoorten. Daar komt bij dat deze overwegend geelachtige houtsoort een ietwat ruwe en mooie onbewerkte uitstraling heeft.

Bamboe

Bamboe wint erg aan populariteit de laatste jaren. Dat komt omdat het een duurzame en eco-vriendelijke ijzersterke houtsoort is. Bamboe (dat officieel geen boom maar een gewas is) schaadt het milieu weinig omdat het razendsnel groeit. Het kan temperatuurschommelingen in huis goed aan en is beschikbaar in verschillende tinten.

Wengé

Wengé groeit in tropische gebieden, is van uitstekende kwaliteit en neemt bijna geen vocht op. Het is ook geliefd omdat het niet alleen in verschillende patronen kan worden gelegd, maar omdat er ook contrasten in de vloer mee kunnen worden aangebracht.

Merbau

Qua hardheid spant Merbau de kroon. Deze houtsoort is harder dan eiken en dus erg slijtvast. De donkerrode kleur wordt door sommigen als wat saai ervaren, maar heeft volgens anderen juist een perfecte elegante traditionele uitstraling.

ONDERHOUD

Houten vloeren hebben weinig onderhoud nodig. Af en toe met zachte hand stofwissen of stofzuigen met een parketborstel is vaak al genoeg.

Let op voor beschadiging van de vloer door meubels. Stoelen of bijvoorbeeld wieltjes onder meubels, kunnen onnodig schade aanbrengen. Plaats bescherming onder de poten van stoelen, tafels en kasten. Bloempotten horen niet op de vloer te staan omdat ze krassen en water lekken, maar op een onderschotel.

Om een gelakte houten vloer mooi te houden kan ervoor worden gekozen een paar keer per jaar de laklaag met een polish te behandelen. Vloeren die met olie zijn afgewerkt knappen op van een beurt met onderhoudsolie.

Om slijtage van de vloer te voorkomen wordt elke week stofzuigen dus aanbevolen. Zo wordt voorkomen dat zand en ander vuil de vloer op een ongewenste manier opschuren. En loop niet met naaldhakken over de vloer, en het liefst zelfs helemaal niet met schoenen. Een stukje glas onder een zool, kan behoorlijke schade opleveren. Een deurmat waar even goed de voeten kunnen worden geveegd helpt het risico hierop te verminderen.

Een houten vloer heeft ook baat bij een goede luchtvochtigheid in huis. Te hoge luchtvochtigheid kan betekenen dat de planken van de vloer gaan uitzetten, terwijl een te droge omgeving juist risico op krimpen geeft. Een luchtvochtigheid van tussen de 50 en 60% bij 20 graden Celsius is het beste voor een houten vloer. Een hygrometer helpt de juiste klimaatbeheersing in huis in de gaten te houden.

LEVENSDUUR

Hout heeft een lange levensduur. Afhankelijk van de soort hout en hoe de vloer in de loop van de jaren is belast en onderhouden, gaat een houten vloer zo’n 15 tot 40 jaar mee.

Om te voorkomen dat er vocht vanuit een eventueel aanwezige kruipruimte bij het hout kan komen, moet bij het leggen een vochtscherm worden aangebracht. De vloer is dan tegen optrekkend vocht beschermd.

Het maakt uit voor de levensduur van de vloer hoe deze wordt geolied. Het beste is om een vloer na het leggen twee keer (machinaal) in de olie te zetten. Dit beschermt de vloer een stuk beter en het zorgt ervoor dat de vloer rijker van kleur wordt.

Alle afwerklagen zoals olie, lak of hardwax-olie moeten op een bepaald moment worden vernieuwd. Bij goed onderhouden vloeren (en die met weinig slijtage) hoeft dat vaak pas na tien jaar.

Ook de dikte van de vloer is van belang. Een dikkere vloer kan vaker worden opgeschuurd en ziet er dan weer uit als nieuw. Veel mensen hebben in musea of oude panden over houten vloeren gelopen die er misschien al wel 80 jaar of nog langer lagen.

DE VOORDELEN EN NADELEN

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een houten vloer op een rijtje:

-Hout is duurzaam en tijdloos, en dus een investering in de toekomst.

-Het is gemakkelijk te onderhouden.

-En zonder veel moeite goed schoon te houden.

-Bij eventuele schade is hout vaak goed te herstellen.

-Een oudere houten vloer kan worden opgeschuurd en opnieuw gelakt.

-Een houten vloer geeft veel sfeer.

-Hout is een natuurlijk materiaal en eco-vriendelijk.

-Het is geen broedplek voor bacteriën.

-Veel houtsoorten zijn tegenwoordig geschikt voor vloerverwarming.

Er zijn ook een paar nadelen:

-Een houten vloer kan krimpen of werken door weersomstandigheden.

-Hout is niet watervast.