Een vinyl vloer is een kunststof vloer. Vroeger stond het bekend als zeil, al is de kwaliteit van het huidige vinyl veel beter dan die van het oude zeil. Vinyl lijkt qua materiaal en onderhoud veel op de PVC vloer. Er is echter een belangrijk verschil: vinyl wordt in een keer over de breedte van een kamer gelegd.
Vinyl wordt gemaakt van polyvinylchloride. Dat is een goedkope kunststof die eenvoudig te bewerken is en daarom veel wordt gebruikt om bijvoorbeeld hout en beton te vervangen. Het maakt deze stof tot een geschikte vorm van vloerbedekking. Vooral omdat goedgemaakte PVC en vinyl soms moeilijk van hout, tegels of natuursteen zijn te onderscheiden.
Vinyl past overal in huis, maar is bij uitstek zeer geschikt voor keukens. Het is waterdicht en omdat er bij kamerbreed vinyl geen naden zijn is de bescherming optimaal.
Een vloer van vinyl is soepel en verend, en sterk als het vinyl een goede slijtvaste, harde bovenlaag heeft. Deze kan worden bedrukt met een ontwerp of kleur. Veelgebruikte ontwerpen zijn hout, marmer, kurk of een variatie van figuren met verschillende kleuren.
De vloerbedekking kan ook worden voorzien van traanplaat, dat is een reliëf dat in het vinyl wordt geperst om bijvoorbeeld uitglijden te voorkomen. Een vloer van vinyl is standaard 4 meter breed en -zoals gezegd- zonder naden te leggen.
Een belangrijk voordeel van vinyl is dat het warmte doorlatend is en daardoor zeer geschikt voor vloerverwarming. De vloer kan dan het beste wel worden gelijmd. Bij het aanbrengen moet lijm worden gebruikt die warmte verdraagt.
Ook zonder vloerverwarming neemt vinyl snel de kamertemperatuur aan. Een ander voordeel van vinyl is dat het prima in vochtige ruimtes kan liggen omdat het vocht afstotend werkt.
Vinyl is dun en kan alleen goed worden gelegd als de ondergrond geen ongewenste oneffenheden heeft. Meestal zijn beton, plavuizen of zandcement als basis zeer geschikt. Ook kan ervoor worden gekozen een ondervloer als basis aan te brengen. Een vochtwerende ondervloer verlengt de levensduur van de vloer.
DE SOORTEN
Kamerbreed vinyl (Vinyl op rol)
Dit is klassiek vinyl te noemen. Het heeft de meeste overeenkomsten met wat vroeger zeil was, maar dan vooral qua afmetingen. Het komt standaard in 4 meter brede rollen, maar 2 meter breed komt ook voor.
Het bestaat meestal uit meerdere lagen die stabiliteit, stevigheid garanderen, het geluid dempen en de temperatuur isoleren.
Vinyl tegels en stroken.
De tijd staat niet stil en dus is vinyl ook in stroken en tegels te verkrijgen. Er is geen kwaliteitsverschil met kamerbreed vinyl.
ONDERHOUD
Vinyl heeft geen intensief onderhoud nodig. Regelmatig met een zachte bezem of wisser stof verwijderen, of zuigen met een stofzuiger met parketborstel, en het belangrijkste werk is gedaan.
Elke twee weken kan de vinyl vloer licht vochtig worden gedweild, bijvoorbeeld met een speciale met water verdunde reiniger.
Het voordeel van kamerbreed vinyl ten opzichte van PVC is dat vinyl geen naden heeft waar vuil tussen kan gaan zitten. Let op: vinyl tegels zijn waterdicht, de naden waarschijnlijk niet.
Zit er een vlek op de vinyl vloer dan kan deze meestal met een droge doek worden verwijderd. Het is wel verstandig de vlek direct te verwijderen voordat deze intrekt.
Gebruik geen schuurmiddel (kan de toplaag beschadigen) of stoomreiniger (kan de vloer laten kromtrekken), en ook wat middelen als polish, was of zeep betreft wordt aangeraden deze niet bij een vinyl vloer te gebruiken voor schoonmaak of onderhoud. Ze laten een vette laag na die eerder vuil aantrekt dan afstoot.
Let op voor beschadiging van de vloer door meubels. Stoelen of bijvoorbeeld wieltjes onder meubels, kunnen onnodig schade aanbrengen. Plaats bescherming onder de poten van stoelen, tafels en kasten. Bloempotten of de waterbak van een huisdier kunnen beter niet direct op de vloer worden gezet omdat ze krassen en water lekken, maar op een onderschotel of watervaste mat.
Met een of meerder deurmatten wordt voorkomen dat zand en ander vuil de vloer op een ongewenste manier opschuren. Een naaldhak of een stukje glas onder een zool, kan behoorlijke schade opleveren. Een deurmat waar even goed de voeten kunnen worden geveegd helpt het risico hierop te verminderen.
Rubberen en kunststof zolen van schoenen kunnen door contact met vinyl gele of bruine voetafdrukken en vlekken achter laten.
LEVENSDUUR
Een goede kwaliteit vinyl vloer gaat zo’n 10 tot 20 jaar mee. Goed betekent hier een dikte van zo’n 2 tot 3 mm en een gedegen slijtlaag (van 0,25 mm tot 0,70 mm). Van belang is dat de vloer goed (op een egale ondergrond) is geïnstalleerd en met zorg is onderhouden. Ook maakt de belasting door de jaren heen uit voor het tempo waarin het vinyl slijt.
DE VOORDELEN EN NADELEN
Dit zijn de belangrijkste voordelen van een vinyl vloer:
-Vinyl absorbeert geluid.
-Ook zonder ondervloer.
-Vinyl laat geen water door.
-Vinyl is gemakkelijk te onderhouden.
-En goed zelf te leggen.
-In veel dessins en kleuren te verkrijgen.
-Vinyl is budgetvriendelijk.
-Voelt comfortabel aan omdat de vloer snel de kamertemperatuur aanneemt.
-Beschadigde delen zijn goed te vervangen.
-Het ligt strak tegen de muur, er zijn geen plinten nodig.
-Vinyl is zachter dan laminaat.
-Geschikt voor vloerverwarming.
En dit zijn de nadelen van een vinyl vloer:
-Het is moeilijk om beschadigingen te herstellen
-Vinyl is dun en slijt sneller dan parket of tegels.
-Zware meubels laten afdrukken achter.
-Net als sommige rubberen of kunststof schoenzolen.