Vloeren Magazine
Image default
Parket

Een parket vloer is schitterend maar wat zijn de voor en nadelen?

Parket, is dat hout? Zo ja, wat is het verschil dan met een houten vloer? Het belangrijkste verschil is dat een houten vloer van dik massief hout is en parket niet. Parket heeft wel een bovenlaag van massief hout, maar meestal onderlagen van bijvoorbeeld vurenhout of multiplex.

Parket wordt dus wel degelijk van echt hout gemaakt. Wie parket legt of laat leggen kan kiezen in welk formaat de houten delen aaneen worden geschoven. Er zijn meerdere systemen en dat geeft veel variatie qua patroon en kleur. Bekend zijn misschien het visgraat patroon of de Hongaarse punt (een rustigere variatie van het visgraat patroon).

Vloerdelen van het parket hebben een messing en groef, waardoor de verschillende houtdelen gemakkelijker aan elkaar kunnen worden geschoven.

Om een gewenst ruimtelijk gevoel te krijgen is de keuze van de kleur van het parket belangrijk. Lichte tinten creëren openheid, een bruin parket geeft een klassiek gevoel, grijs is koeler.

Parket kan worden verlijmd of zwevend worden gelegd. Dit is behoorlijk letterlijk. Bij verlijming wordt het parket met speciale lijm aan (bijvoorbeeld) de betonnen vloer vastgemaakt. Bij zwevend leggen wordt het parket niet vastgemaakt aan de onderliggende vloer.

De parketvloer kan worden bewerkt met was, olie (natuurlijke uitstraling, gebruiksvriendelijk, beschermend tegen vocht), hardwax-olie (een combinatie tussen was en olie, geeft een diepe kleur) of glanzende of matte lak (blijft lang schoon, geeft bescherming tegen krassen).

Vloerverwarming kan bij multiparket worden aangebracht. Maar er zijn wel een paar punten waarmee rekening moet worden gehouden. Het parket moet worden verlijmd, anders kan er zich tussen de ondervloer, de vloerverwarming en de houten vloer warmte ophopen. Die kan vervolgens ongewenste werking van het hout veroorzaken. Ook is vloerverwarming beter geschikt bij dunnere planken (er hoeft minder hard gestookt te worden om de warmte in de woonruimte te krijgen). Let er ook op dat de ondervloer een juiste warmteweerstand heeft.

DE SOORTEN

Massief parket of Tapis Parket

Massief parket of tapis parket lijkt het meest op een houten vloer. Dit parket bestaat uit massief hout, maar het hout is minder dik (meestal tussen de 6 en 9 mm). Het bestaat in tegenstelling tot andere vormen van parket niet uit meerdere lagen van verschillend materiaal. Er is daarom een kans dat het parket (net als bij hout) als gevolg van de luchtvochtigheid en temperatuur krimpt of uitzet. Dit parket is bijna altijd van eikenhout. Eiken heeft een natuurlijke warme uitstraling, is veelzijdig en sterk.

Lamelparket

Lamelparket is opgebouwd uit verschillende lagen materiaal. De toplaag bestaat vaak uit eiken (of ander hardhout), de onderste laag uit vurenhout (beuken of multiplex). Als het om de kwaliteit gaat, wordt bij lamelparket gekeken hoeveel spint, dat is jong en iets minder hard hout, en noest (of knoest) er in het parket zit. Meer spint en noest wordt over het algemeen beschouwd als kwalitatief minder. Al kiezen sommigen mensen voor noest vanwege de natuurlijk uitstraling. Dit parket kan worden gelakt, geolied of onbehandeld worden gelegd. Omdat er lucht tussen de lagen hout zit, is dit parket minder geschikt voor vloerverwarming.

Multiplank of Duoplank

Dit is parket waarbij meerdere lagen berkenhout (of multiplex) worden verlijmd. Bovenop zit een laag massief hout, meestal eiken. Er zit geen lucht tussen de lagen, hetgeen deze parketvorm geschikt maakt voor vloerverwarming. Bij multiplank (ook wel duoplank genoemd) kan worden gekozen voor een grotere of kleinere noest in het hout, of geen noesten. Deze parketvorm is goed bestand tegen water. En is hard omdat er meestal ouder (kern)hout wordt gebruikt.

ONDERHOUD

Parket vloeren hebben weinig onderhoud nodig. Af en toe droog stofwissen of zuigen met een stofzuiger met parketborstel is vaak al genoeg.

Let op voor beschadiging van de vloer door meubels. Stoelen of bijvoorbeeld wieltjes onder meubels, kunnen onnodig schade aanbrengen. Plaats bescherming onder de poten van stoelen, tafels en kasten. Bloempotten of de etensbak van een huisdier kunnen beter niet op het parket worden gezet omdat ze krassen en water kunnen lekken. Zet deze op een onderschotel of een mat.

Om een gelakte houten vloer mooi te houden kan ervoor worden gekozen een paar keer per jaar de laklaag met een polish te behandelen. Vloeren die met olie zijn afgewerkt knappen op van een beurt met onderhoudsolie.

Om slijtage van de vloer te voorkomen wordt elke week stofzuigen dus aanbevolen. Zo wordt voorkomen dat zand en ander vuil de vloer op een ongewenste manier opschuren. En loop niet met naaldhakken over de vloer, en het liefst zelfs helemaal niet met schoenen. Een stukje glas onder een zool, kan behoorlijke schade opleveren. Een deurmat waar even goed de voeten kunnen worden geveegd helpt het risico hierop te verminderen.

LEVENSDUUR

Parket heeft een lange levensduur. Afhankelijk van het soort parket en hoe de vloer in de loop van de jaren is belast en onderhouden, gaat een parket vloer gemiddeld zo’n 10 tot 40 jaar mee. Massief parket gaat van alle parket soorten het langst mee. Soms wel tot 50 jaar of zelfs nog langer. Lamelparket blijft tussen de 30 en 40 jaar goed.

Alle afwerklagen zoals olie, lak of hardwax-olie moeten op een bepaald moment worden vernieuwd. Bij goed onderhouden vloeren (en die met weinig slijtage) hoeft dat vaak pas na tien jaar.

DE VOORDELEN EN NADELEN

Dit zijn de belangrijkste voordelen van parket op een rijtje:

-Parketvloeren zijn van hout en dat geven veel sfeer.

-De vloer is in verschillende soorten hout te koop.

-Er zijn veel variaties mogelijk in legpatroon en afwerking.

-Parket kan verschillende kleuren hebben of na bewerking krijgen.

-Parket is duurzaam en tijdloos.

-Een oude parketvloer kan na een opknapbeurt weer jaren mee.

-Parketvloeren isoleren beter dan veel andere vloeren.

Er zijn echter ook een paar nadelen:

-Zelf een parket vloer leggen kan, maar het kan verkeerd uitpakken.

-Parket is kwetsbaar in vochtige ruimtes.

-Parket is duurder dan bijvoorbeeld tegels of laminaat.

-Niet al het parket is geschikt voor vloerverwarming.