Vloeren Magazine
Image default
Laminaat

Welke laminaatvloeren zijn er en hoe leg je ze?

Laminaatvloeren zijn een geweldige manier om stijl en duurzaamheid aan elk huis toe te voegen. Het is gemaakt van lagen synthetisch materiaal die samengeperst zijn met een lamineerproces, waardoor een ongelooflijk sterke en veelzijdige vloeroplossing ontstaat. Niet alleen is het mooi en gemakkelijk te onderhouden, maar laminaatvloeren zijn er in een breed scala aan kleuren, texturen en stijlen die bij elk interieur en elk budget passen. Met de juiste installatietechnieken kunnen laminaatvloeren jarenlang schoonheid en betrouwbaarheid bieden.

Het meest voorkomende type laminaatvloeren zijn planken met houtlook die de look en feel van hardhout nauwkeurig nabootsen zonder extra kosten of onderhoudsvereisten. Dit type vloer is er in verschillende kleuren, breedtes, lengtes, diktes, afwerkingen (glanzend of mat) en texturen (glad of gestructureerd).

Soorten Laminaatvloeren

Laminaatvloeren zijn een populaire optie voor huiseigenaren die hun ruimte willen bijwerken zonder de bank te verslaan. Het is een aantrekkelijk, duurzaam en onderhoudsarm alternatief voor hardhouten of stenen vloeren. Met zoveel soorten laminaatvloeren kan het een uitdaging zijn om te beslissen welke geschikt is voor uw huis. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten laminaatvloeren die momenteel op de markt zijn:

Het eerste type is direct druklaminaat (DPL). Dit type vloer maakt gebruik van hitte en hoge druk om meerdere lagen samen te smelten, waardoor een sterk en slijtvast oppervlak ontstaat. DPL-vloeren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, patronen en texturen, zodat u gemakkelijk iets kunt vinden dat bij uw stijl past.

Een andere populaire keuze is samengesteld houtlaminaat (EWL). Dit type laminaatvloer is gemaakt van houtvezels en harslagen, waardoor een sterk, duurzaam oppervlak ontstaat. Het is ook eenvoudig te installeren en te repareren.EWL-vloeren zijn ideaal als u huisdieren of kinderen heeft.

Ook hebben laminaatvloeren verschillende diktes . Deze worden gemeten in millimeters, waarbij de meest voorkomende diktes 3 mm, 5 mm en 10 mm zijn. Hoe hoger het getal, hoe dikker de vloer zal zijn. Gewoonlijk worden laminaatvloeren geïnstalleerd op een ondervloer van multiplex of OSB.

Hoe moet je een laminaatvloer leggen

Om ervoor te zorgen dat u het beste resultaat krijgt, zijn er een paar belangrijke stappen die moeten worden gevolgd bij het leggen van een laminaatvloer. Ten eerste is het belangrijk om de kamer of het gebied waar u uw nieuwe laminaatvloeren wilt leggen nauwkeurig op te meten om voldoende materiaal aan te schaffen en te voorkomen dat u te veel overhoudt.

De volgende belangrijke stap is de installatie zelf, die kan worden uitgevoerd door professionals of doe-het-zelvers. Het leggen van laminaatvloeren is niet ingewikkeld, maar vereist aandacht voor detail om ervoor te zorgen dat de vloeren correct en perfect worden geïnstalleerd. Voor het leggen heb je nodig:

  • Ondervloer
  • Afstandhouders
  • Plinten
  • Decoupeerzaag, handzaag of een laminaatsnijder, bekijk ze hier
  • Lineaal, rolmaat, winkelhaak
  • Potloot

Je begint met leggen in de hoek en plaatst aan de muur kant een afstandhouder om een kleine ruimte van 0.5 tot 1 cm uit de muur te blijven omdat hout werkt en te voorkomen dat je vloer krom trekt. Je kunt nu lang de muur de eerste rij doorleggen en aan het eind op maat zagen. Het overgebleven stukje kun je dan vaak op de volgende rij al weer gebruiken. Wel moet je proberen dat de lijnen van het einde van de plank steeds wat verspringen.

Onderhoud van je vloer

Een van de beste manieren om je laminaatvloer schoon te houden, is door hem regelmatig te vegen of regelmatig te stofzuigen. Als u dit doet, voorkomt u dat vuil, stof en ander vuil zich ophoopt op het oppervlak van uw laminaatvloer, waardoor deze na verloop van tijd kan krassen of slijten. Bovendien is het belangrijk om producten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor laminaatvloeren bij het reinigen, omdat agressieve chemicaliën of schurende reinigingsmiddelen ze permanent kunnen beschadigen.

https://www.kopenenvergelijken.nl/