Vloeren Magazine
Image default
Tegels

Wat is een tegel vloer, hier lees je alles wat je moet weten over de tegel vloer.

In de meeste landen waar de temperaturen hoog zijn is een tegelvloer van oudsher een voor de hand liggende keuze. Tegels zijn van nature koel en handig schoon te maken. Toch is een tegelvloer in landen waar het klimaat wat wispelturiger, kouder en natter is inmiddels ook voor veel mensen de onbetwiste nummer een.

Dat heeft er alles mee te maken dat er bij tegels heel veel valt te kiezen. Dat geldt voor de vorm, de kleur en het motief. De variaties zijn nagenoeg oneindig.

Dat tegels koud zijn is een aanname uit het verleden. Een natuursteen tegelvloer kan namelijk prima worden gecombineerd met vloerverwarming. Om die afweging goed te kunnen maken, kan het beste een deskundige worden ingeschakeld. Deze kan beoordelen welke combinatie van tegelgrootte, dikte en de steensoort optimaal is, want niemand wil uiteindelijk een vloer met scheuren. Dat tegels hittebestendig zijn betekent ook dat ze prima dicht bij een kachel of een haard geplaatst kunnen worden.

Om te voorkomen dat natte tegels direct gevaar opleveren, kunnen ze van een anti-sliplaag worden voorzien.

Een keramische tegel of cementtegel vloer kan door een ervaren doe-het-zelver worden gelegd. Het vergt geduld en precisie, maar het is te doen. Toch kiezen de meeste mensen ervoor dit door een vakman te laten doen.

Er zijn klassen waarin de hardheid van tegels wordt aangeduid. Met PEI 1 wordt aangegeven dat een tegel erg gevoelig is voor slijtage en vuil. De categorieën lopen op naar PEI 5 waarin de tegels zijn ondergebracht die het hardst zijn en de minste kans op slijtage hebben.

DE SOORTEN

Plavuizen

Plavuizen zijn waarschijnlijk het populairst als het om tegelvloeren gaat. Er valt veel te kiezen qua vorm, grootte, kleur, motief en stijl. Daar komt bij dat ze goed schoon te houden zijn, bestand zijn tegen vuil en vocht, en gemakkelijk te onderhouden zijn. En: ze gaan lang mee.

Natuursteen

Natuursteen is een verzamelnaam. De bekendste natuurstenen zijn marmer, leisteen, kalksteen, hardsteen, kwartsiet en graniet. Ze komen zo’n beetje rechtstreeks uit de groeve en zijn daarom uniek. Elke tegel is net anders en dat maakt een vloer bijzonder. Er bestaat geen tweede die er hetzelfde uitziet.

Om meer unieke accenten aan te brengen kunnen de tegels worden bewerkt. Bijvoorbeeld door de vloer een matte of iets meer blinkende vorm te geven. Of door de tegels te vlammen en ze zo een wat ruwer oppervlak met meer reliëf te geven.

Een natuursteen vloer is moeilijk zelf te plaatsen, dus is het verstandig dit door een professionele tegelzetter te laten doen. Als natuursteen goed onderhouden wordt, is het een zeer duurzame vloerbedekking.

Keramische tegels

Keramische tegelvloeren hebben niet de natuurlijke look van een natuursteen tegelvloer, maar zijn wel veel beter bestand tegen krassen, chemische middelen of vlekken. Dat is omdat deze tegels een glazuurlaag hebben gekregen, die trouwens ook waterbestendig is.

Keramische tegels zijn vooral samengesteld uit klei en zand, en gebakken op extreem hoge temperaturen. Er wordt niet alleen een glazuurlaag voor waterbestendigheid aangebracht, ook worden mineralen aan het bakproces toegevoegd om de stevigheid van de tegel te bevorderen.

Terracotta tegels zijn mogelijk de bekendste keramische tegels. Ze bestaan uit klei en zijn zo hard gebakken dat ze ook buitenshuis gebruikt kunnen worden. Ze hebben meestal een tint die varieert tussen rood en bruin. Maar het bakproces kan zo worden aangepast dat ook sommige andere kleuren mogelijk zijn. Tegels die op terracotta lijken en min of meer op dezelfde wijze worden gemaakt zijn vol-keramische tegels, grestegels, porcellanato en quarrytegels.

Cementtegels zijn zeer veelzijdig omdat ze ambachtelijk worden gemaakt en er unieke keuzes kunnen worden gemaakt met betrekking tot kleur, samenstelling en motief. Deze tegels bestaan uit een laag cement en het motief. De tegels zijn poreus en kwetsbaar voor water en dus niet geschikt voor de keuken of badkamer. Ze zijn daarentegen wel te combineren met vloerverwarming. Monocuisson-tegels lijken op cementtegels, maar zijn iets dunner, beter te onderhouden en vooral geschikt voor de badkamer.

ONDERHOUD

Tegels zijn het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Eens per week dweilen met wat water en zeep (of met een scheutje schoonmaakazijn bij geglazuurde tegels) is meestal voldoende. Eventueel kan eerst losliggend stof worden opgeveegd of worden gestofzuigd.

Vaak wordt geadviseerd de tegelvloer jaarlijks een goede schoonmaakbeurt te geven. Het is belangrijk om te weten welk schoonmaakmiddel bij een bepaalde vloer past. Sommige tegels zijn zeer gevoelig voor schoonmaakmiddelen. Zo kunnen keramische vloeren bijvoorbeeld slecht tegen zeep. Er is een grote kans dat er na gebruik strepen op de vloer achterblijven.

Onderhoud van de voegen is van belang voor het aanzicht van de tegelvloer. Ze trekken vuil en vocht aan, omdat ze bestaan uit water, zand en cement. Vaak is schoonhouden met een schuursponsje (of een staalborsteltje) en wat schoonmaakmiddel voldoende. Bij ernstiger vuil kunnen de voegen eventueel worden bijgekleurd met speciale verf voor voegen.

LEVENSDUUR

De levensduur van tegels wordt bepaald door de kwaliteit en de intensiteit van het gebruik. Een lagere kwaliteit tegels moet waarschijnlijk na 15 tot 20 jaar worden vervangen. Maar een echte goede kwaliteit gaat levenslang mee.

DE VOORDELEN EN NADELEN

Dit zijn de belangrijkste voordelen van vloertegels:

-Tegels zijn duurzaam.

-Er is heel veel keuze qua motief, kleur en vorm.

-Kapotte tegels kunnen vaak worden vervangen (houd een paar tegels achter de hand).

-Tegels zijn goed te onderhouden.

-Ze zijn hygiënischer dan bijvoorbeeld tapijt.

-Tegels zijn vuurbestendig.

-Natuursteen tegels zijn verschillend en dus uniek.

-Deze tegels geleiden goed warmte. Ze zijn geschikt voor vloerverwarming.

-Geglazuurde keramische tegels zijn zeer sterk.

-Ze zijn ras-, vlek- en stootbestendig.

-Geglazuurde tegels kunnen tegen chemische middelen.

En dit enkele nadelen van een tegelvloer:

-Natuursteen is erg gevoelig voor krassen, chemische middelen en zuren.

-Natuursteen is moeilijk om zelf te leggen.

-Cementtegels zijn poreus en dus niet bestand tegen water of vlekken.

-Tegels zijn kouder dan bijvoorbeeld hout of parket.

-Een natte vloer is een gevaar voor iedereen.

-Krassen bij geglazuurde tegels zijn vaak goed zichtbaar.