Vloeren Magazine
Image default
Tapijt

Vloerbedekking, wat is het en hoe kan je het onderhouden?

De keuze voor een bepaalde vloerbedekking bepaalt ook altijd de uitstraling van de woning of het bedrijf waar die vloerbedekking ligt. Een kamerbreed tapijt staat voor een warme sfeer, knusheid en een plek waar iemand welkom is. Tapijt is meestal zacht en veert mee. Het nodigt uit om te betreden en het is comfortabel.

Het verklaart waarom nog altijd veel mensen voor tapijt kiezen. Daar komt bij dat er voor iedereen een tapijt op maat is. Er zijn zoveel kleuren, dessins, materialen, poolhoogtes en bewerkingen dat de keuze bijna overweldigend is.

Kamerbreed tapijt komt standaard in breedtes van 4 en 5 meter. Maar er is inmiddels ook een groot aanbod van tapijttegels.

Een andere verklaring voor de populariteit van tapijt is dat het goedkoper is dan veel andere soorten vloerbedekking. De prijs van tapijt ligt op hetzelfde niveau als dat van vinyl en laminaat. Al speelt altijd de kwaliteit een bepalende rol in wat vloerbedekking kost.

Nog een voordeel: tapijt kan worden gecombineerd met vloerverwarming. Antistatische tapijt is dan een verstandige keuze. Ook moeten potentiële kopers erop letten dat hun keuze een goede warmte-doorlaat-weerstand heeft.

Om de levensduur van het tapijt te verlengen wordt vaak een egaliserende en isolerende ondervloer aangebracht. Die zijn meestal ook vocht afstotend. Bij vloerverwarming is het over het algemeen niet nodig om een ondervloer te hebben.

De enorme keuze uit tapijten wordt mede veroorzaakt door de mogelijkheden met verschillende materialen, de te kiezen hoogte van de pool en de manier waarop het tapijt is bewerkt. Het gaat om een combinatie van de volgende factoren.

DE SOORTEN

1 Materiaal

Veel tapijten zijn gemaakt van polyamide (nylon). Dat zijn hoogwaardige, veerkrachtige en sterke synthetische garens, die ook nog eens goed schoon te maken zijn.

Liefhebbers van meer volume in het tapijt kiezen vaak voor polyester, dat een zachte vezel heeft. Polyester tapijten hebben een goed volume voor minder geld en zijn bestand tegen vlekken.

Aan de bovenkant van het segment vinden we ook nog wol. Het heeft een lange levensduur, is zeer veerkrachtig en blijft lang mooi (want het laat zich goed schoonmaken). Deze vloerbedekking wordt meestal gemaakt van schapenwol.

Sisal tapijt wordt gemaakt van een grovere vezel. Omdat sisal een natuurlijke vezel is, heeft het een lange levensduur. Het is grover qua materiaal, maar toch zacht.

Stroever, van lagere kwaliteit, maar ook veel goedkoper, is polypropyleen.

2 Poolhoogte

Naast het materiaal is ook de poolhoogte bij tapijt relevant.

Hoogpolige tapijten (minimaal 12 mm) voelen zacht, warm en comfortabel aan. Bovendien werken ze geluiddempend. Ze worden dan ook vaak gelegd in slaapkamers.

Tapijt met een gemiddelde poolhoogte is comfortabeler dan laagpolig tapijt, maar laat zich gemakkelijker reinigen dan hoogpolig tapijt.

Laagpolig tapijt (tot 6 mm) is gemakkelijker schoon te maken dan hoogpolig tapijt en wordt vaak gebruikt door makers die patronen willen gebruiken in hun tapijt.

3 Poolconstructies

Bij tapijt met een gesneden pool zijn de uiteinden van de garens eraf gesneden. Door de toppen te verwijderen krullen de polen enigszins en voelt dit soort tapijten zachter aan dan tapijt met een lussenpool. Gesneden pool tapijt neemt sneller vuil op dan lussenpool tapijt.

Bij een lussenpool tapijt (of bouclé) zijn de toppen van de garens niet afgesneden maar in lusvorm op de rug, op de achterkant van het tapijt geplaatst. De bocht van deze lussen is dan de bovenkant van het tapijt. Lussenpool tapijt heeft een langere levensduur en is goed bestand tegen vuil. Het is wel harder dan gesneden pool.

Er zijn ook tapijten waarbij eigenschappen van deze poolconstructies worden gecombineerd. Dit wordt cut-loop genoemd.

ONDERHOUD

Het toverwoord voor het onderhoud van tapijt is stofzuigen. Regelmatig goed stofzuigen houdt tapijt in vorm. Eventueel kan af en toe een stoomreiniger worden gebruikt voor een diepe reiniging.

Voor vlekken geldt dat des te eerder ze zijn opgeruimd en schoongemaakt, des te minder sporen ze zullen achterlaten. In algemene zin is de beste manier om een vlek te verwijderen: eerst het vuil weghalen, en dan met een schone doek met lauwwarm water rustig deppen (of een uitgewrongen handdoek op de vlek leggen totdat de handdoek droog is). Niet wrijven! Met tapijtreiniger of droogschuim eventuele restsporen verwijderen.

LEVENSDUUR

De kwaliteit van het tapijt, het onderhoud en de constructie ervan bepalen mede de levensduur. Zo blijft dichter geweven tapijt langer stevig dan bijvoorbeeld grof handgeknoopt tapijt dat een lossere vorm heeft. De levensduur kan dus behoorlijk variëren, maar een fatsoenlijke kwaliteit tapijt gaat gemiddeld 10 jaar mee.

DE VOORDELEN EN NADELEN

Dit zijn de belangrijkste voordeel van tapijt:

-Tapijt voelt warm en comfortabel aan.

-Er is een grote keuze mogelijk uit kleuren, materialen en dessins.

-Wol: isoleert goed, is goed schoon te maken, brandveilig, lange levensduur.

-Polyamide: veerkrachtig, onderhoudsvriendelijk, groot aanbod, zacht.

-Tapijt isoleert geluid en kou.

-Tapijt is vaak goedkoper dan harde vloerbedekkingen.

-Tapijt is geschikt voor vloerverwarming.

-Tapijt houdt stof vast.

Er zijn ook nadelen. Dit zijn ze:

-Tapijt vergt regelmatig onderhoud, bijvoorbeeld stofzuigen.

-Het gaat korter mee dan veel harde vloerbedekkingen.

-Het is ongeschikt voor de badkamer en de keuken.

-Voor mensen met een allergie kan tapijt slecht zijn.

-Wol: duurder dan synthetische tapijten.

-Polyamide: minder natuurvriendelijk dan wol.