Vloeren Magazine
Image default
Parket

Uw parket schuren en afwerken met olie, lak of wax

Een parketvloer is een prachtige toevoeging aan elk interieur. Het is duurzaam, tijdloos en voegt waarde toe aan uw huis. Maar net als elk ander type vloer heeft parket regelmatig onderhoud nodig om in topconditie te blijven. Een van de belangrijkste aspecten van dit onderhoud is het schuren van de vloer. In dit artikel zullen we bespreken waarom parket schuren nodig is en wat de verschillende behandelingen zijn die worden aangeboden door een CBW erkend parketteur van Schuur Expert.

Waarom is parket schuren nodig?

In de loop van de tijd kan een parketvloer beschadigd raken door dagelijks gebruik. Krassen, deuken en vlekken kunnen allemaal optreden en de vloer een onaantrekkelijk uiterlijk geven. Het schuren van de vloer is de meest effectieve manier om deze beschadigingen te verwijderen. Tijdens het schuren wordt een dunne laag van de bovenkant van de vloer verwijderd, samen met eventuele krassen of vlekken. Dit resulteert in een glad oppervlak dat klaar is om te worden behandeld.

Wat is parket schuren?

Het schuren van parket is een proces waarbij de toplaag van de vloer wordt verwijderd om eventuele beschadigingen en oneffenheden te herstellen. Tijdens het schuren wordt een fijne laag van het hout weggeschuurd, waardoor de vloer er weer als nieuw uitziet. Het schuren kan nodig zijn als gevolg van krassen, vlekken, deuken of simpelweg door slijtage van het dagelijks gebruik.

Waarom is parket schuren belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom het schuren van parketvloeren belangrijk is om uw vloer in goede staat te houden:

  1. Verwijderen van beschadigingen: Door het schuren van de vloer worden krassen, vlekken en deuken verwijderd, waardoor de vloer er weer als nieuw uitziet.

  2. Herstellen van oneffenheden: Oneffenheden, zoals hoogteverschillen en scheuren, worden gladgestreken tijdens het schuren, waardoor de vloer weer vlak wordt en het gemakkelijker wordt om erop te lopen.

  3. Verlengen van de levensduur: Het schuren van de vloer kan de levensduur van uw parketvloer verlengen. Door regelmatig onderhoud en schuren blijft uw vloer in goede staat en kan hij jarenlang meegaan.

  4. Verbeteren van de uitstraling: Door het schuren van de vloer wordt de natuurlijke schoonheid van het hout hersteld. Dit kan de uitstraling van uw parketvloer aanzienlijk verbeteren en uw interieur een frisse nieuwe look geven.

 

Welke behandelingen worden aangeboden?

Na het schuren van de vloer biedt een CBW erkend parketteur van Schuur Expert verschillende behandelingen aan om de vloer te beschermen en te verfraaien. De drie meest voorkomende behandelingen zijn olie, lak en was.

  1. Olie behandeling: Een olie behandeling zorgt voor een natuurlijke uitstraling van de vloer. Het biedt bescherming tegen vocht en vuil, terwijl de textuur en kleur van het hout zichtbaar blijven. Er zijn verschillende soorten olie, elk met hun eigen unieke voordelen. Hardwaxolie is bijvoorbeeld bestand tegen slijtage en krassen, terwijl natuurlijke olie diep doordringt in het hout en de poriën opvult.
  1. Lak behandeling: Een lak behandeling creëert een ondoordringbare laag die de vloer beschermt tegen slijtage en krassen. De lak vormt een harde laag op het hout en heeft meestal een glanzende afwerking. Lak is verkrijgbaar in verschillende gradaties van glans, van glanzend tot mat. Het biedt een duurzame en onderhoudsvriendelijke afwerking.
  1. Wax behandeling: Een wax behandeling zorgt voor een zachte, natuurlijke glans en biedt bescherming tegen vocht en vuil. Het wordt aangebracht in dunne lagen en kan gemakkelijk worden hersteld indien nodig. Een nadeel van wax is echter dat het minder duurzaam is dan olie of lak.

Conclusie:

Het schuren van een parketvloer is een belangrijk onderdeel van het onderhoudsproces en kan de levensduur van uw vloer aanzienlijk verlengen.

https://schuur.expert/parket-schuren-en-lakken/