PVC staat voor polyvinylchloride. Dat is een goedkope kunststof die eenvoudig te bewerken is en daarom veel wordt gebruikt om bijvoorbeeld hout en beton te vervangen. Het maakt deze stof tot een geschikte vorm van vloerbedekking. Vooral omdat goedgemaakte PVC soms moeilijk van hout, tegels of natuursteen is te onderscheiden.
Het lijkt qua materiaal en onderhoud veel op de vinyl vloer.
Een vloer van PVC ziet er mooi uit en is sterk als deze een goede bovenlaag heeft. Bijvoorbeeld een bovenlaag van polyurethaan. Deze toplaag is slijt- en slagvast en voorkomt dat er snel beschadigingen ontstaan.
Onder de toplaag zit de filmlaag. Deze bepaalt welke ‘look’ de vloer heeft. De onderste laag is de rug. Deze bestaat uit gerecycled PVC en een of meerdere lagen glasvlies. De rug bepaalt de stevigheid.
Een belangrijk voordeel van PVC is dat het warmte doorlatend is en daardoor zeer geschikt voor vloerverwarming. Bij het aanbrengen moet lijm worden gebruikt die warmte verdraagt. Als de vloer met watervaste lijm is aangebracht is deze ook zeer waterbestendig.
PVC is duurder dan vergelijkbaar laminaat. Een voorbeeld: een goede kwaliteit vloer van laminaat kost per vierkante meter rond de 30 tot 40 euro. Een even goede kwaliteit PVC vloer kost minimaal 50 euro per vierkante meter. Daar is het egaliseren van de ondergrond dan al in verrekend.
Dat laatste is belangrijk. PVC is dun en kan alleen goed worden gelegd als de ondergrond geen ongewenste oneffenheden heeft. Meestal zijn beton, plavuizen of zandcement als basis zeer geschikt.
DE SOORTEN
PVC vloerdelen zijn te koop in stroken en tegels van verschillende kleuren, zodat er meerdere patronen mee gecreëerd kunnen worden. En als click PVC.
-PVC Stroken
Stroken zijn 2 tot 3 mm dik en lijken qua uiterlijk op een laminaatplank. Ze kunnen dwars, in de lengte of in visgraatmotief worden aangebracht. PVC visgraat is populair omdat het gemakkelijk kan worden gelegd en het er erg mooi uitziet. Ook het wat rustigere visgraatmotief van de Hongaarse punt is geschikt voor PVC. Stroken vloerdelen helpen vaak het gevoel van hout te versterken.
-PVC Tegels
Tegels hebben dezelfde dikte als stroken, maar zijn beter geschikt voor vloeren die de indruk van steen of beton moeten oproepen.
-Click PVC
Het enige verschil met de stroken en tegels is dat click PVC, de naam zegt het al, een kliksysteem heeft dat vergelijkbaar is met dat van laminaat. En dus heel goed zelf te leggen is.
Er zijn verschillende methodes om dat te doen. Het volgende geldt voor click PVC, stroken en tegels. Wat er ook wordt gelegd, belangrijk is altijd dat -zoals gezegd- de ondergrond egaal is.
-Zwevend PVC
Het werkt hier hetzelfde als bij laminaat. De afzonderlijk vloerdelen worden in elkaar geklikt. Ze worden niet gelijmd en dat betekent dat ze snel gelegd kunnen worden en later eventueel gemakkelijk te verwijderen zijn. Click PVC kan ook over bestaande vloeren worden gelegd.
-Zelfklevend PVC
De PVC vloerdelen hebben een plaklaag. Als de beschermende sticker wordt verwijderd, kunnen de stroken of tegels op de ondervloer worden geplakt.
-Verlijmd PVC
Deze methode wordt geadviseerd als een vloer veel gebruikt gaat worden. De ondergrond wordt ingesmeerd met PVC-lijm en vervolgens worden de vloerdelen erop gelijmd.
ONDERHOUD
PVC lijkt uiterlijk soms op laminaat, het heeft ook dezelfde eigenschappen waarmee rekening moet worden gehouden bij het onderhoud. Dat betekent dat het geen intensief onderhoud nodig heeft. Regelmatig met een zachte bezem of wisser stof verwijderen, of zuigen met een stofzuiger met parketborstel, vormt het voornaamste onderhoud.
Elke twee weken kan de PVC vloer licht vochtig worden gedweild, bijvoorbeeld met een speciale met water verdunde PVC reiniger.
Zit er een vlek op de PVC vloer dan kan deze meestal met een droge doek worden verwijderd. Het is wel verstandig de vlek direct te verwijderen voordat deze intrekt.
Gebruik geen schuurmiddel (kan de toplaag beschadigen) of stoomreiniger (kan de vloer laten kromtrekken), en ook wat middelen als polish, was of zeep betreft wordt aangeraden deze niet bij een PVC vloer te gebruiken voor schoonmaak of onderhoud. Ze laten een vette laag achter die eerder vuil aantrekt dan afstoot.
Let op voor beschadiging van de vloer door meubels. Stoelen of bijvoorbeeld wieltjes onder meubels, kunnen onnodig schade aanbrengen. Plaats bescherming onder de poten van stoelen, tafels en kasten. Bloempotten of de waterbak van een huisdier kunnen beter niet direct op de vloer worden gezet omdat ze krassen en water lekken, maar op een onderschotel of watervaste mat.
Met een of meerder deurmatten wordt voorkomen dat zand en ander vuil de vloer op een ongewenste manier opschuren. Een naaldhak of een stukje glas onder een zool, kan behoorlijke schade opleveren. Een deurmat waar even goed de voeten kunnen worden geveegd helpt het risico hierop te verminderen.
De toplaag van PVC kan opnieuw worden aangebracht mocht deze zijn versleten.
LEVENSDUUR
PVC garandeert een lange levensduur van de vloerbedekking. Het is sterker dan laminaat, tapijt of vinyl en een hoogwaardige PVC vloer gaat vaak wel 25 tot 30 jaar mee. In de praktijk is het eerder zo dat mensen een nieuwe vloer willen omdat ze erop zijn uitgekeken dan dat de PVC vloer is versleten.
DE VOORDELEN EN NADELEN
Dit zijn de belangrijkste voordelen van een PVC vloer:
-PVC is sterker dan laminaat en vinyl.
-En gaat dus lang mee.
-PVC kan goed tegen vocht.
-PVC is gemakkelijk te onderhouden.
-En goed zelf te leggen.
-Deze vloer werkt geluiddempend.
-PVC is zeer geschikt bij vloerverwarming.
-Voelt comfortabel aan omdat de vloer snel de kamertemperatuur aanneemt.
-Beschadigde delen zijn goed te vervangen.
En dit zijn de nadelen van een PVC vloer:
-PVC is duurder dan laminaat.
-PVC is dun dus de basisvloer moet helemaal egaal zijn.
-Er ontstaan sneller krassen dan bij laminaat.
-PVC is alleen watervast als er ook watervaste lijm wordt gebruikt bij het leggen.