Vloeren Magazine
Image default
Laminaat

Het gemak van een laminaat vloer, dit moet je weten

Laminaat is een populaire vorm van vloerbedekking. De belangrijkste redenen daarvoor zijn: laminaat ziet er vaak uit als hout. En: laminaat is veel goedkoper dan massief hout of parket.

Laminaat wordt gemaakt in de vorm van planken en bestaat uit meerdere lagen waarbij op een van de bovenste lagen een houtmotief (maar soms ook een tegel-, beton- of ander motief) wordt gedrukt. De technische vaardigheden zijn tegenwoordig zo goed dat bij laminaat van hoge kwaliteit bijna niet meer te zien is dat er laminaat ligt en geen echte houten vloer (of bijvoorbeeld tegels).

Bij de productie van laminaat kan er -indien gewenst- voor worden gekozen om de vloerbedekking zo goed mogelijk op hout te laten lijken. Een andere keuze is laminaat juist extra sterk te maken, of te kiezen voor eigenschappen die de vloer zeer goed bestand maakt tegen water.

De naam laminaat is afgeleid van lamallae, dat is het proces waarmee meerdere dunne laagjes op elkaar worden geplaatst.

De onderste laag laminaat is meestal gemaakt van melamine (een kunststof). Daarop ligt een drager, vaak high-density fibreboard. Dat zijn samengeperste gedroogde houtvezels en hars, of soms ook plastic. Daarop wordt vervolgens een decorlaag van bedrukt papier (papierfilm) met een (hout)motief aangebracht. En bovenop een kunststof toplaag. Overigens is het ook mogelijk een toplaag van hout te krijgen, om het echte houtgevoel nog realistischer te maken.

DE SOORTEN

High Pressured Laminate (HPL)

Dat is het laminaat zoals hier zojuist beschreven. Met als grote verschil dat de toplaag uit meerdere kunststoflagen van melamine bestaat, hetgeen het laminaat sterker maakt en stootvaster. Dit is de hoogste kwaliteit laminaat.

Direct Pressed Laminate (DPL)

Dit is hetzelfde als High Pressured Laminate met een regulier toplaag. Deze is dunner dan de toplaag van High Pressured Laminate.

Continious Pressed Lamniate (CPL)

Dezelfde opbouw als bij HPL, maar met een vrij dunne toplaag. Het ‘continious’ verwijst naar het productieproces waarbij de toplaag vanaf een draaiende rol wordt aangebracht.

Direct Laminate Printing (DLP)

Bij Direct Laminate Printing wordt geen decorlaag toegevoegd, maar wordt de high-density fibreboard bedrukt.

Die toplaag, ook wel slijtlaag genoemd, is dus essentieel bij laminaat. Beter laminaat heeft een dikkere en betere toplaag, die ervoor zorgt dat het laminaat langer meegaat. De kwaliteit wordt meestal aangegeven met een AC nummer tussen 21 en 34. Een hoger nummer betekent beter laminaat.

Een paar voorbeelden:

Laminaat AC 2 klasse 22

Dit is de kwaliteitsklasse voor laminaat dat geschikt is voor normaal gebruik. Denk daarbij eerder aan een slaapkamer dan een drukker bezochte woonkamer of keuken.

Laminaat AC 3 klasse 23/31

Dit laminaat verdraagt intensief gebruik in een woonhuis.

Laminaat AC 4 klasse 32

Sterk laminaat dat mogelijk zelfs geschikt is voor commercieel gebruik in de horeca.

Laminaat AC 6 klasse 34

De zwaarste klasse. Kan eigenlijk overal gebruikt worden en blijft lang goed.

ONDERHOUD

Laminaat lijkt niet alleen soms op hout, het heeft ook eigenschap van hout waarmee rekening moet worden gehouden. Laminaat kan gevoelig zijn voor vervorming door water. Dat heeft te maken met kwetsbare tussenlagen. Er wordt speciaal laminaat gemaakt dat waterbestendig is, maar het is van belang dat bij aanschaf hier rekening mee wordt gehouden.

Laminaat heeft geen intensief onderhoud nodig. Regelmatig met een zachte bezem of wisser stof verwijderen, of zuigen met een stofzuiger met parketborstel.

Elke twee weken kan het laminaat licht vochtig worden gedweild, bijvoorbeeld met een speciale met water verdunde laminaatreiniger of een scheutje schoonmaakazijn.

Zit er een vlek op het laminaat dan kan deze meestal met een droge doek worden verwijderd. Eventueel het laminaat even oppoetsen met niet al te koud water en wat laminaatreiniger.

Laminaatvloeren worden niet beter of mooier als ze worden behandeld met was of polish. Ze hebben al een beschermlaag en die heeft geen onderhoud met deze middelen nodig.

Let op voor beschadiging van de vloer door meubels. Stoelen of bijvoorbeeld wieltjes onder meubels, kunnen onnodig schade aanbrengen. Plaats bescherming onder de poten van stoelen, tafels en kasten. Bloempotten of de waterbak van een huisdier kunnen beter niet direct op het laminaat worden gezet omdat ze krassen en water lekken, maar op een onderschotel of watervaste mat.

Met een of meerder deurmatten wordt voorkomen dat zand en ander vuil de vloer op een ongewenste manier opschuren. Een hoge hak of een stukje glas onder een zool kan behoorlijke schade opleveren. Een deurmat waar even goed de voeten kunnen worden geveegd helpt het risico hierop te verminderen.

LEVENSDUUR

De levensduur van laminaat is vergeleken met hout of parket korter. Laminaat is ook goedkoper dus dat is geen verrassing.

Laminaat van 6 mm dik gaat 5 tot 15 jaar mee. Laminaat van 7 mm dik zo’n 10 tot 20 jaar, en laminaat van 8 mm dikte wel 15 tot 20 jaar en mogelijk langer.

Zoals eerder aangegeven speelt niet alleen de dikte van het laminaat een rol, maar ook de AC kwaliteit.

DE VOORDELEN EN NADELEN

Dit zijn de belangrijkste voordelen van laminaat:

-Laminaat is een betaalbare vloerbedekking.

-Het heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

-Het is gemakkelijk zelf te leggen.

-Laminaat is zonder veel moeite te onderhouden.

-Laminaat is hygiënischer dan bijvoorbeeld tapijt.

-Het werkt minder dan hout.

-Het kan beter tegen vocht dan hout of parket.

-Er valt uit heel veel soorten en kleuren laminaat te kiezen.

-Laminaat is kleurvast, uw vloer verkleurd niet.

-Laminaat is geschikt voor vloerverwarming.

Er zijn ook een paar nadelen:

-Laminaat is goedkoop. Minder goed laminaat gaat niet zo lang mee.

-Laminaat geeft contact geluid. Een ondervloer kan dat oplossen.

-Het is bij beschadiging vaak niet goed te repareren.